A - Z vragen

Openingsuren
​Activiteiten


Dagelijks wordt er een activiteit georganiseerd. Dit kan gaan van bijvoorbeeld knutselen, dansen, een verhaal vertellen dmv een kamichibai of buiten turnen in het gras. De kinderen zijn vrij om hieraan deel te nemen en als ze geen zin meer hebben, dan kunnen ze gewoon iets anders doen. 

We werken meestal in kleine groepjes kinderen. Zo kunnen we hen voldoende begeleiden en heeft het kind alle ruimte om zich te uiten. Zo leren ze ook hun beurt afwachten als er een ander groepje bezig is.

Buiten deze geplande activiteiten mogen de kinderen vrij spelen in de speelruimte of buiten. Wij gaan dan mee in hun spel.

Ook de allerkleinsten krijgen extra spelimpulsen. Zo ontdekken we bv. samen een voel-mat of geven we een heerlijke babymassage.

 

Afwezigheden

Is je kindje ziek of willen jullie gewoon samen een extra dagje thuis doorbrengen, dan is dat geen probleem. Je hebt een aantal niet-betalende dagen die je kan gebruiken om in te zetten bij ziekte of vakantie. 

Het enige wat wij vragen is dat je ons verwittigt voor 9 uur 's morgens die dag. Zo weten we of we een middagmaal moeten voorzien of niet.

 
Allergieën

 

Heeft​ jou kindje een allergie of heb je liever dat het kindje bepaalde zaken niet eet, laat het dan zeker weten. Wij doen onze uiterste best om een alternatief te voorzien. 
 

 
Brengen en ophalen

We hebben geen vaste uren voor brengen of ophalen. We vragen enkel om een beetje rekening te houden met de eetmomenten.

Als we weten wanneer je je kindje komt ophalen, dan kunnen we hier ook rekening mee houden i.v.m. de dutjes. 

Voor ons is het belangrijkste dat we weten wie jou kind komt ophalen. Vaste personen zetten we in het computersysteem (met foto) zodat we weten met wie we het kind kunnen meegeven. Deze personen kunnen ook binnen via de vingerscan. Indien er iemand anders komt, dan vragen we om een sms te sturen met de naam van die persoon. Deze persoon moet ook aanbellen zodat we de identiteit kunnen nagaan.

 
Buggy / Maxi-Cosi


Voor de Maxi-Cosi hebben we een grote kast waar je deze kwijt kan. 

De buggy mag blijven staan op de buggy-parking een beetje verderop in de gang.

 
Extra dag


Heb je om een of andere reden een extra dagje nodig? Laat het ons zo snel mogelijk weten: als de bezetting het toelaat, dan plannen we jouw kindje een extra dagje in. 

 
Fles- /borstvoeding


Als jouw kindje flesvoeding krijgt, dan vragen we om het poeder in verdeelpotjes mee te geven met de juiste hoeveelheid per flesje. Indien gewenst kan je het flesje al vullen met water van thuis, anders gebruiken wij ons flessenwater.

Voor de kindjes met borstvoeding voorzien we ruimte in de diepvries voor een reserveflesje. De andere flesjes bewaren we in de frigo. Om de flesjes op te warmen, gebruiken we een flessenverwarmer. 

 
Fopspeen/knuffel


Voor veel kindjes is hun tutje of knuffel hun grote troost. Dit is ook iets persoonlijks van het kind.

Wij zijn van mening dat als het kind aan het spelen is, hij deze tut of knuffel niet altijd nodig heeft. Een kind dat zich veilig voelt in zijn omgeving en ontspannen is, heeft geen troost nodig. 

De knuffels worden bewaard in hun persoonlijk kastje en de tutjes in het tuttenkastje. 

Voor kleine pijntjes of om te slapen, halen we het tutje dan wel weer boven.

 
Kinderziektes


Je kind moet heel wat ziektes doormaken tijdens zijn eerste levensjaren. Dit is belangrijk om een goede weerstand op te bouwen.

Wij hanteren de lijst van kinderziektes van Kind & Gezin of je kind al dan niet naar de opvang kan komen. Indien je twijfelt, dan mag je altijd bellen en dan kijken we samen wat wel en niet kan.

 
Luiers

Het gemakkelijkste is als we een pak luiers op reserve hebben per kind. Dan vullen we zelf de kastjes aan en als het pak bijna leeg is, krijg je een mailtje om nieuwe luiers mee te brengen. Zo moet je niet constant bekommerd zijn of er nog voldoende luiers zijn.

 
Maaltijden / menu


Elke dag wordt vers gekookt voor de kinderen.

We hebben 4 seizoensmenu's, met veel aandacht voor seizoensproducten. We proberen zo gevarieerd mogelijk te koken zodat je kind "alles" leert eten. Dit kan gaan van vegetarische gerechten, couscous of heerlijke vis. 

Als we merken dat je kind klaar is om bv. stukjes te eten of zelfstandig te eten, dan overleggen we dit steeds eerst met de ouders.

Kinderen die vóór 8 uur 's morgens aanwezig zijn, krijgen nog een boterhammetje om te eten. We beginnen hiermee bij kindjes vanaf 8 maanden.

Voor het vieruurtje krijgen de baby's een heerlijke versgemaakte fruitpap en onze peutertjes een bordje met een gevarieerd aanbod van fruit en boterhammen. 

 
Medicatie


Indien je kind medicatie nodig heeft, dan vragen we dat er duidelijk wordt vermeld op welke tijdstippen en welke precieze hoeveelheid moet gegeven worden. Dit kan via een doktersbriefje of met een stickertje van de apotheek op de medicatie zelf.

Zorg ook steeds dat de bijsluiter bij de medicatie zit. 

 
Openingsuren


We zijn elke weekdag geopend van 7u 's morgens tot 18u 's avonds

 
 
Parkeerbeleid


We hebben een ruime parking aan de voorzijde van het gebouw. We vragen dan ook om deze te gebruiken en niet elders in de straat te parkeren (zodat onze buren geen overlast hebben).

We vragen om respectvol te parkeren zodat iedereen plek heeft om zijn auto te plaatsen.

Er staat een camera op de parking gericht om eventueel discussies te vermijden.

Persoonlijk kastje


Ieder kind heeft een kastje met zijn persoonlijke spullen. Hierin liggen luiers, een setje reservekleding, eventueel een knuffel en een slaapzak.

De flesjes mogen 's morgens ook in de kastjes geplaatst worden.

Op het kastje staat de naam van het kind en een figuurtje, zodat het kind zijn eigen kastje ook herkent. Dit symbooltje komt ook overeen met het kapstokje om de jas aan op te hangen.

 
Slaapgewoonten


Ieder kind heeft zijn eigen slaapgewoonten. Baby's slapen soms ingebakerd; soms moet het kind moet met het hoofd hoger slapen i.v.m. reflux. Wij passen ons aan aan de behoeften van het kind en proberen zoveel mogelijk rekening te houden met zijn/haar eigen ritme. 

Kindjes van 0 tot 6 maanden slapen in aparte bedjes in de speelruimte. Zo hebben we steeds rechtstreeks toezicht wanneer ze liggen te slapen.

Alle kinderen slapen met een slaapzak aan. Wanneer ze ouder dan een jaar zijn kunnen ze een dekentje krijgen.

De slaapkamers zijn voorzien van camera"bewaking" zodat we op elk moment toezicht kunnen houden op de slapers.

We volgen alle richtlijnen van kind & gezin voor wiegendoodpreventie.

 
Sluitingsdagen


Wij sluiten op feestdagen, de week tussen Kerst en nieuwjaar en 2 weken in de zomermaanden.

Voor de juiste datums zie het lijstje hieronder.

2021

05.04.2021 (Paasmaandag)

13.05.2021 (O.H. Hemelvaart)

24.05.2021 (Pinkstermaandag)

12-25.07.2021 (Zomersluiting)

01.11.2021 (Allerheiligen)

11.11.2021 (Wapenstilstand)

25.12.2021-02.01.2022 (Eindejaarssluiting)

 
Speelgoed van thuis


Wij hebben een ruim aanbod aan speelgoed voor alle kinderen. Het is dus niet nodig om speelgoed van thuis mee te geven. Indien er van thuis toch iets meekomt, dan wordt dit veilig opgeborgen in het persoonlijk kastje.

 
Verjaardag


Een verjaardag is een speciale dag. We zetten dan ook graag jouw kind in de schijnwerper. We maken een kroon, zingen voor het kindje en zorgen voor een kleine verrassing. 

Veel ouders willen die dag ook graag de andere kinderen trakteren. We moedigen dit niet aan omdat de kinderen nog te klein zijn om dit te beseffen. Wil je toch graag iets geven, dan zijn we altijd blij met wat fruit of iets lekkers dat alle kinderen eten. Of misschien een boekje waaruit we kunnen voorlezen aan de kinderen. Dit is zeker geen verplichting; deze dag is vooral om het kind in de bloemetjes te zetten.

 
Wijziging opvangdagen


Als je een extra dagje nodig hebt, dan plannen we deze dag in, voor zover de bezetting van die dag dit mogelijk maakt.

Wil je permanent het opvangplan wijzigen, dan vragen we om dit schriftelijk te doen via het meldingsformulier. We laten je dan zo snel mogelijk weten of dit mogelijk is.

Er is een opzegtermijn van 3 maanden voor het verminderen van het aantal dagen of het beëindigen van het contract.

 
Zindelijkheidstraining


Zindelijkheid is één van de grote mijlpalen in het leven van het jonge kind. Hier besteden we dan ook heel wat aandacht aan. In samenspraak met de ouders zoeken we een geschikt moment om hiermee te beginnen. We maken hierrond enkele duidelijke afspraken.

We doen onze uiterste best om je kind zindelijk te maken voor de school start.